Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szemüveglencse

Egyfókuszú lencsék


Egy bizonyos távolságra ad éles képet, mely fiatal korban egy szemüveggel megoldható. Korunk előrehaladtával különböző távolságokra különböző dioptriára lesz szükségünk. Ilyenkor hordunk távolra és olvasáshoz más-más szemüveget. Ezt a cserélgetést tudja megszüntetni egy progresszív lencse.

Progresszív lencsék

A korábban széles körben használt bifokális lencsék kiváltására fejlesztették ki őket. Nem csak közelre és távolra, hanem minden köztes távolságra is megoldást nyújt. A lencse felső részén alakítják ki a távolra nézéshez megfelelő dioptriát, alsó részén pedig az olvasáshoz szükséges dioptriát. A távoli és közeli dioptria között folyamatos az átmenet.

A progresszív lencsék családján belül léteznek még a „munkaszemüveg” elnevezésű lencsék. Ezek olyan speciális progresszív jellegű lencsék, amelyeket nem általános viselésre, hanem asztalnál végzett munkához fejlesztettek ki. Ilyen típusú szemüveggel az olvasótávolságtól ─ lencsetípustól függően ─ kb. 1,5 vagy kb. 3 méterig terjedő tartományban láthatjuk a környezetünket.


Bifokális lencsék

Az ilyen lencsék kétféle dioptriát foglalnak magukba. A kétféle lencsedioptria célja, hogy egy szemüveggel távolra és közelre (olvasáshoz) is jól lássunk. A lencse felső részén alakítják ki a távolra nézéshez megfelelő dioptriát, az alsó részén pedig az olvasáshoz szükséges dioptriát.

A két lencserészt jól megfigyelhetjük, mert a szemüveglencsén belül, az alsó részen éles körvonallal határolt eltérő dioptriájú rész látható. Ez a látható választóvonal a használat során kényelmetlen lehet, és viselője életkoráról is árulkodik.

 

 

A szemüveglencsék anyaga:

 

Üveg:

A szemüveglencse-gyártás legrégebbi alapanyaga. Viszonylag nehéz, könnyen törik, csorbul. Szilánkos törés jellemzi, ami könnyen veszélyeztetheti a szemet is. Ezért gyerekeknek, idős embereknek nem javasolt. Elkészítése elsősorban teli keretekben ajánlott. Előnye, hogy nehezen karcolódik.

Műanyag:

Kedvező a súlya, az üveglencsénél lényegesen, 30-40%-kal könnyebb. A kedvezőtlen karcolódások ellen felületkezelésekkel védekezhetünk. Felületkeményítés, tükröződéscsökkentő és egyéb extrák kérhetőek a felületére.

Polikarbonát alapanyag:

Magas szakítószilárdság jellemzi, rugalmas, gyakorlatilag törhetetlen, ezért kifejezetten javasolt a fúrt és a damilos keretekhez. A műanyag lencse extra felületkezelései elérhetőek ezen lencsetípusra is.

Mindegyik alapanyagból készülnek különböző törésmutatóval szemüveglencsék, így a magasabb dioptriák is esztétikusan elkészíthetők.

 

Az oldal tetejére