Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kontaktlencse rendelési felület


 

Hogyan lehet valaki kontaktlencse viselő?

Először szükség van egy megelőző kontaktológiai vizsgálatra, melyet kontaktológus végezhet. Ezután következhet a próbakontaktlencse illesztése.

Optikánkban várjuk sok szeretettel a régi és új kontaktlencse-viselőket egyaránt.

Legyen szó bármely típusú lencséről, raktárról vagy rendelésre tudjuk biztosítani. Amennyiben új lencseviselő, először egy alkalmassági vizsgálattal kezdjük. Itt meg kell nézni főként a szaruhártya felszínét és görbületét, majd természetesen a dioptria is meghatározásra kerül. Közösen megbeszéljük, milyen elvárások vannak a viselő részéről a kontaktlencse felé, és kiválasztjuk, mely típus kerüljön a szemére próbaviselésre. Amennyiben elégedett a próbalencsével, megtanítjuk, hogyan kell kezelni, ápolni, felhelyezni és levenni. Ezek után pedig rendszeresen ellenőrizzük a szaruhártya állapotát. Félévenkénti kontroll javasolt.

Forgalmazott típusaink:

  • Cooper Vision

  • Alcon –Ciba Vision

  • Johnson&Johnson

  • Bausch&Lomb

Kontaktológia

A kontaktológiai vizsgálat során felmérjük a szem egészségi állapotát, a látást és meghatározzuk a dioptriát. Amennyiben nincs kizáró ok, megtanítjuk a kontaktlencse viselés szabályaira, módjára. (Akár csak alkalmanként - sportoláshoz - akár rendszeresen szeretne a páciens lencsét viselni.)

A kontaktlencse mellé ajánlott egy megfelelő korrekciójú szemüveg is. (Sokan akkor esnek kétségbe amikor egy vírusos megbetegedés folyományaként nem viselhetnek kontaktlencsét, szemüveg híján pedig nincs meg a megfelelő korrekciójuk a munkához, vezetéshez, stb.)

Kontaktlencse - Betanítás

Betanítás alatt megismertetjük a kontaktlencse használatát, tisztítását, valamint megtanítjuk a lencse felhelyezését, eltávolítását és kezelését. Felhívjuk a figyelmét az alapvető veszélyekre, ami a higiéniás szabályok betartásával elkerülhető. Felhelyezés után megnézzük a látásélességet kontaktlencsével, valamit a lencse illeszkedését a szemen. Az első betanítás kb. 1 órát vesz igénybe.

Csak a sikeres betanítás után viheti haza a kezdőcsomagot.

1,5-2 hét elteltével már kontaktlencsében visszarendeljük a pácienst. Megbeszéljük az esetleges panaszokat észrevételeket. Ha szükséges akkor felül korrekciót végzünk. Ha a lencse nem illeszkedik tökéletesen, másik típusú kontaktlencsét ajánlunk.

A kontaktlencse típusai

Napi kontaktlencse:

A napi eldobható kontaktlencse a legegészségesebb a szemnek. Aki csak alkalmanként szeretne kontaktlencsét viselni, annak ezt ajánljuk. Vizes sportokat is csak napi kontaktlencsében ajánlatos űzni. Ezen lencse vékonyabb, könnyebb társainál, így sokaknak a legkényelmesebb is.

Túlhordását, nem javasoljuk. Nem történik baj, ha elalszunk benne, de rendszer ne legyen belőle. Előnye, hogy napi tisztítófolyadékot nem igényel. Kisebb a fertőzés veszélye, mert minden nap újat helyezünk fel.

Kéthetes- havi kontaktlencse:

A havi- kéthetes kontaktlencse több "gondozást" igényel, mint napi eldobható társa. A havi lencsét, estére ki kell venni, kontaktlencse tartó tokban, tárolófolyadékban kell tárolni.

Kiemelten fontos a higiéniai kezelés, hiszen ugyanazt a lencsét fogjuk viselni 30 napon keresztül. A 30 nap leteltével a lencsét ki kel dobni, túlhordani nem szabad. (Akkor is, ha nem minden nap volt használva.)

A lencse alapanyaga lebomlik, ill. a felületén felhalmozódnak a lerakódások, amelyek már nem eltávolíthatók. A tároló tégelyt is rendszeresen cserélni kell. Minden új kontaktlencse tároló és tisztító folyadékhoz kapunk új tárolót, ezért ajánlott a régit kidobni. Fontos, hogy főleg fertőző vagy gyulladásos megbetegedés esetén, a kontaktlencsét ne hordjuk a gyógyulás után sem (dobjuk ki azt), hiszen a kontaktlencsével könnyen visszafertőzhetjük szemünket, szervezetünket.

Javaslunk minden állandó kontaktlencse viselőnek egy megfelelő korrekciójú szemüveget, hogy a fent említett helyzetben is biztosítva legyen a megfelelő éleslátást.

Kontaktlencse tisztítás / Mi az asztigmia?

 

Az oldal tetejére