Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Myopia kontroll

Mi az a rövidlátás?

A rövidlátás, vagy myopia, jellemzően gyermekkorban kezdődik és általában szemüvegre vagy kontaktlencsére van szükség ahhoz, hogy lássuk például a táblán vagy a tévén lévő részleteket.

Hogyan halad előre a rövidlátás?

Egyrövidlátó gyermeknek egyre erősebb dioptriára lehet szüksége, ahogy folyamatosan növekszik. A dioptria változása minden gyermeknél eltérő ütemben történik, ezért fontos a rendszeres szemvizsgálat, hogy gondoskodjunk a tiszta látásról. Az erősebb dioptriák vastagabb szemüveget jelentenek, és a gyerekek egyre jobban rá vannak utalva egy látásjavító eszközre, hogy lássanak. Ez kellemetlen, de a jövőbeni szemproblémák, például a retinaleválás és myopiás makuladegeneráció fokozott kockázatához is vezethet.

A gyerekek egyre fiatalabb korban válnak rövidlátóva. A 10-16 évesek körében a rövidlátás több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 60 évben.

A rövidlátás okai:

-          A család kórtörténete

-          Nem elegendő szabadban töltött idő (a napfény serkenti a szem egészséges fejlődését)

-          Túl sok időt tölt közeli tárgyakra fókuszálva (telefon, táblagép, számítógép, tv)

Milyen lehetőségek vannak a rövidlátás fokozódásának lassítására?

-          Speciális szemüveglencsék (MiYOSMART®)

-          Kétfókuszú kontaktlencsék (MiSight®)

-          Ortokeratológiai lencsék (olyan kemény kontaktlencse, melyet éjszaka viselnek, hogy laposabbá tegyék a szem elülső felületét, ami átmenetileg csökkenti a rövedlátást)

 

 

MiYOSMART

A myopia egy globális, népegészségügyi probléma.

A modern társadalmakban a leggyakoribb fénytörési hiba a myopia, azaz rövidlátás. Ha a szemgolyó mérete jobban megnövekedik, az további, akár súlyos szemészeti elváltozások kialakulásáért lehet felelős.

Az előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének átlagosan több, mint 50%-át érinteni fogja a rövidlátás, tekintet nélkül a lakhelyük földrajzi elhelyezkedésére. Közép- Európában 2000-ben a népesség 20,5%-a rendelkezett myopia fénytörési hibával. Ez az arány 2020-ra 34,6%-ra növekedett és előreláthalólag 2050-re elérjük a 54,1%-ot.2

A gyerekek egyre több időt töltenek beltéren, egyre több közeli fókuszt igénylő tevékenységet végeznek, hosszú időt töltenek digitális kijelzők előtt és kevesebb időt töltenek a szabadban. A gyerekkori myopia kialakulásában genetikai, optikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.

A rövidlátás korai felismerésével nemcsak korrigálni tudjuk a gyerekek látását, hanem nagyban elő is segíthetjük a myopia progressziójának lassulását.

Innovatív szemüveglencse

Ezt a szabadalmaztatott Defocus Incorporated Multiple Segment (D.I.M.S.) technológián alapuló, forradalmian új szemüveglencsét a HOYA a hongkongi Polytechnic University-vel együttműködve fejlesztette ki 2014-ben. A MiYOSMART egy könnyen illeszthető lencse, hasonlóan az egyfókuszú szemüveglencsékhez. A lencse kapcsán elvégzett 2 éves klinikai kutatás eredményei igazolják a myopia progressziójának átlagosan 60%-os lassulását.3

 

Hogyan lassítja a MiYOSMART szemüveglencse a myopia progresszióját?

 

Korrigálatlan myopia

A fénysugarak nagyrészt a retina síkja előtt, a periférián pedig kis mértékben a retina „mögött” fókuszálódnak.

Korrekció hagyományos egyfókuszú lencsével

A fovea síkjára kerül a centrális látás fókuszpontja, a periférián viszont a retina síkja mögé, így ott hypermetrópikus defókusz alakul ki. A szervezet érzékeli ezt és a szemtengelyhossz növekedése révén alkalmazkodni próbál hozzá.

Ideális korrekció

Olyan fénytörést hozunk létre, ahol a centrumban a fovea síkjára kerül a kép, viszont a periférián a kép görbületét megnöveljük, így ott a retina síkja előtt keletkezik a kép.
Ezen optikai kialakítással létrehozható a myopikus defókusz, amely képes lelassítani a myopia progresszióját.

 

 

A D.I.M.S. technológián alapuló MiYOSMART egy olyan speciális szemüveglencse, melynek elülső felszínén több száz apró, összesen 396 darab lencsesziget található, melyek mindegyike perifériás myopikus defókuszt biztosít.

 

 

MiSight 1Day kontaktlencse

Gyermekeknél a rövidlátás fokozódásának lassítása az ActivControl® technológiával készült MiSight® 1 day kontaktlencsék bevezetésével érhető el.

A MiSight® 1 day egy napi eldobható kontaktlencse, amelyet gyermekeknek terveztek, így kettős előnyhöz juthatnak: tiszta, szemüvegmentes látás, valamint a dioptriaváltozás lassításának lehetősége.

Gyermekek 8 éves kortól sikeresen viselhetnek kontaktlencsét, és azt mondják róla, hogy:

-          Ügyesebbnek érzik magukat sportolás vagy egyéb fizikai tevékenység közben

-          Jobb érzésük van a megjelenésükkel kapcsolatban

-          Úgy érzik, jobban beilleszkednek a barátaik közé

MiSight 1 day 3 év alatt átlagosan 59%-kal csökkentette a rövidlátás előrehaladását gyerekeknél. A gyermekek 90%-a előnyben részesítette a kontaktlencséket a szemüveggel szemben. A szülők 90%-a azt mondta, hogy a gyermeke boldog volt a kontaktlencse-viselési élménnyével.

A Brilliant Futures™ program tartalmazza a jó klinikai eredményeket mutató MiSight 1 day kontaktlencséket, információkat, támogatást és rendszeres szemészeti vizsgálatokat.

A programot kifejezetten arra tervezték, hogy gyermeke rövidlátásának fokozódását maximális mértékben lassíthassuk.

Az oldal tetejére