Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Látótérvizsgálat

 

Mit nevezünk látótérnek?

A térnek azt a részét nevezzük látótérnek, amelyet a szemmel egy pontra fixálva egyszerre belátunk. A látótér vizsgálatát tekintve megkülönböztetünk egymástól perifériás és centrális látóteret. A perifériás látótér a környezetben való tájékozódást segíti. A finom részletek megkülönböztetésére nem alkalmas, de általa érzékeljük a színeket és a mozgást. A centrális látótér teszi lehetővé az éleslátást, az arcfelismerést és a színárnyalatok megkülönböztetését.

Milyen szembetegségek esetén szükséges a látótér vizsgálat?

  • zöldhályog (glaucoma)

  • a látópályát is érintő központi idegrendszeri betegségek

  • a szem keringési zavarai

  • az érhártyát és az ideghártyát érintő gyulladásos folyamatok, tumorok

  • a látóideg gyulladásos betegségei

  • a látóideg keringési és toxikus megbetegedései

  • örökletes szembetegségek

  • hivatásos jogosítvány megszerzése / meghosszabbítása esetén

Hogyan történik a látótér vizsgálat?

A látótérvizsgálat periméterrel– azaz egy speciális készülékkel történik. Azt a területet vizsgáljuk, amit a páciens egyenesen tartott, mozdulatlan fel és szemtartás mellett lát egyszerre.

A vizsgálat során mindkét szemen külön-külön feltérképezésre kerül a látótér számítógép segítségével. A vizsgálat különösen fontos, ha a páciens olvasószemüveget is használ – ilyen esetben az egyik szemet le kell takarni, majd a páciens fejét az álltartóba kell, hogy helyezze. Nagyon fontos, hogy a vizsgálat alatt a páciens csak a középső jelzőfényre nézzen.

A perifériás látótérben itt-ott, felváltva villannak fel pontok, melyeket úgy kell jelezni a páciensnek, hogy nem néz a vizsgálatot végző orvos felé. A gép egyes pontokat többször is ellenőriz, majd ugyan ezt a folyamatot ismétli meg a másik szemen is.

Mi történik a látótérvizsgálat után?

A látótérvizsgálat eredményeképpen egy színes kép rajzolódik ki, mely megjelöli azokat a részeket, ahol látótérkiesés vagy a látótér érzékenység csökkenése áll fenn. A kiesett területek mérete összehasonlítható, követhető. Kiterjedésükből levonhatók fontos következtetések is.

Van mellékhatása a látótérvizsgálatnak?

A vizsgálatnak semmiféle mellékhatása nincs, fájdalommentes.

Az oldal tetejére