Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Színlátás vizsgálat

Színtévesztést korrigáló szemüvegek

A színtévesztők egyedi színlátásvizsgálati eredményei alapján, személyre szabott színtévesztést korrigáló szemüvegeket készítünk, hogy ezáltal fedezzenek fel több színárnyalatot, amit azelőtt rejtve maradt számukra. A színtévesztést korrigáló szemüvegek segítenek egy színesebb világban történő tájékozódásban.

A korrekció célja

A korrekció célja, hogy egy színtévesztő színlátását egy épszínlátóéval egy szintre, vagy közel azonosra hozza. A szűrő megtervezéséhez szükség volt a receptorok pontos érzékenységi görbéire, melyet a speciális PDT-műszerrel mértek meg. Ha egy hibás receptor érzékenysége a normálistól eltérő hullámhosszra esik, a megfelelő színszűrő alkalmazásával spektrálisan eltolható a helyes irány felé úgy, hogy közvetlenül nem avatkozik bele a szervezetbe, mégis kijavítja a hibás receptort. A színes szűrők a különböző hullámhosszokon eltérő mértékben csökkentik a szembe jutó fény intenzitását, ezért látszólag a receptorok érzékenysége is lecsökken, ugyanakkor ezt az adaptációs képesség rövid időn belül kompenzálni tudja. A színadaptáció teljes megvalósulásának jele, hogy a fehér felületeket a korrekciós szemüvegen keresztül ismét fehérnek látjuk.

Észrevehető javulás

A korrekciós szemüvegek az esetek 95%-ában a kromatikus adaptáció után (körülbelül 2 perc) azonnali javulást mutatnak a szín-megkülönböztető képességben. A korrekció nélküli vizsgálatoknál a színtévesztő páciensek nagy része már az első néhány tesztábra esetén is elbizonytalanodik, ugyanakkor a megfelelő színszűrővel, akár az épszínlátókéval azonos eredményeket érhetnek el. Az Ishihara teszten a színtévesztők 20 számjegyből átlagosan 4-5 számot ismernek fel. Ugyanezen személyek, a színszűrős korrekcióval az esetek 96%-ban elérik a 20, de legalább a 19 szám pontos felismerését.

Ritkán, súlyosabb színtévesztőknél (kb. 4%) - leginkább protanópok -, az eredmény nem ennyire biztató. Megfelelő színszűrővel azonban itt is elérhetünk javulást. A színmegnevező képesség a korrekciós szemüveggel lassabban nyerhető vissza. A színtévesztés súlyosságához mérten időre van szükség. A színlátászavarral élő személynek újra kell tanulnia az addig teljesen ismeretlen színárnyalatokat. A korrekció rendszeres viselése és a szín-tanulás folyamata egyre magabiztosabb eredményjavulást idézhet elő, ugyanakkor a színszűrős lencséket rossz megvilágítású helységben vagy éjszakai vezetésnél nem ajánlatos hordani, mivel csökkenti a szembe érkező fény mennyiségét, ezzel együtt befolyásolhatja a látásélességet.  

Az oldal tetejére