Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BABA ÉS GYERMEKSZEMÉSZET

Milyen előnyei vannak a Plusoptix technológiának?

A Plusoptix A09 binokuláris videorefraktométer speciálisan csecsemők és gyermekek vizsgálatára lett kifejlesztve. Gyors autorefraktometer, melynek mérési elve az infravörös skiaszkópián alapszik. Egyszerű kezelhetőségének és az automatikus mérésindításnak köszönhetően a folyamat rendkívül gyors, egy lépésben képes megmérni a szem fénytörési hibáit, a pupilla átmérőt, a PD-t és a tekintés irányát. Tökéletes megoldást jelenthet amblyopia szűrésére és mikro strabismus mérésére. Előnyei közé sorolható továbbá, hogy nem szükséges pupillatágító alkalmazása, valamint, hogy a gyermek a szülő biztonságos közelében (ölében ülve) maradhat a mérés alatt.

Milyen életkorban lehet és ajánlott a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálat életkorra való tekintet nélkül elvégezhető, minimális elvárás, hogy a baba az anyuka ölében ülni tudjon, amit kb. 6 hónapos korára ér el. Fontos viszont megjegyezni, hogy az éleslátás kifejlődése korhoz kötötten kódolt, azaz a tompalátás egy bizonyos koron túl nem javítható.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A gyermek 1 méteres távolságban helyezkedik el anyukája vagy kísérője ölében. A gép nem ér a babához, távolról végzi a méréseket. Vizsgálat közben hangokat és fényt bocsájt ki, ezért a gyermek játékként foghatja fel, így vonzza a megfelelő helyre a gyermek tekintetét. A gép azonnal érzékeli, amikor a gyermek a kamerába fókuszál, és elvégzi a mérést. Az egész vizsgálat gyors, barátságos és nem él vissza a gyermek türelmével.

Vannak-e mellékhatásai a vizsgálatnak?

A vizsgálat mellékhatásmentes, a gyermeknek semmilyen kára nem származik abból, hogy a kamerába néz. A gyermek a géppel a vizsgálat során semmilyen közvetlen kontaktusba nem kerül, nem szükséges gyógyszeresen tágítani a pupilláját.

Miért fontos a kisbabák szemét vizsgálni?

A szülők sokszor nincsenek tudatában, hogy a kicsi szeme esetleg nem működik megfelelően, mert látszatra semmilyen probléma nem jelentkezik. A csecsemőkori kancsalság hétköznapi ember számára nem egyértelműen felismerhető. A kétszemes éleslátás hiánya olyan súlyos tompalátáshoz vezethet a kisgyermekek egyik szemén, ami egy bizonyos koron túl egyáltalán nem gyógyítható. A csecsemők szemének vizsgálata ugyanolyan fontos, mint például a hallás vagy a csípőficam vizsgálata.

Milyen eszköz a Plusoptix?

Speciálisan babáknak és gyermekeknek szóló vizsgálati eszköz, amellyel kiszűrhetők a csecsemők veleszületett szemészeti funkcionális eltérései. Minden olyan esetben, amikor egy gyermek nem tud még megfelelően, illetve megbízhatóan visszajelezni a látás minőségéről, a vizsgálat fényt deríthet különböző eltérésekre.A szűrővizsgálat lényege, hogy úgy végezhető el a szemvizsgálat, hogy az a gyermek részéről semmilyen együttműködést nem igényel: nem kell olvasni tudnia vagy képeket felismernie, de még beszélnie sem. Ezen kívül nem szükséges a szemcseppel történő pupillatágítás sem.

Mesés gyakorlatok gyerekeknek

A látásromlás megelőzéséhez, illetve lassításához hozzájáruló életmódbeli szokásokat mesés gyakorlataink, a Fényleckék segítségével játékosan sajátíthatják el a gyerekek. A fantáziát is mozgósító küldetések oldják a kötelező feladat-jelleget, helyette a segítségnyújtás és a közös kaland öröme kerül a középpontba. Az alábbiakban megtudhatjátok, hogyan érdemes használni a küldetéseket, illetve hogy mi az a négy, szakemberek által javasolt alapelv, amire a mesés gyakorlatok is épülnek.

Amennyiben szeretné a meséket és mágikus lapokat, kérjük írjon nekünk egy e-mailt: kristalyviragoptika@gmail.com

Előkészületek

1. Az első küldetés (Keresd a fényt!) magában foglalja a fénygömböcök bemutatkozását, ezért ajánlott ezzel kezdeni.

2. A további küldetések sorrendje szabadon variálható. Érdemes először a gyermek számára könnyebben teljesíthető gyakorlatokkal kezdeni (Csellengő csigalépcső, Fényeskedők), és fokozatosan haladni a nagyobb kihívások (Mesék szárnyán, Tünedező tigris, Szertelen szöszmöszök) felé.

3. Nyomtassátok ki a küldetésekhez tartozó „mágikus lapot”! Ezzel tudjátok szemléltetni az előrehaladást a szokás elsajátításában és azt, hogy mikor értek a kaland végére. Minden küldetéshez külön „mágikus lap” tartozik.

Kalandra fel!

1. A szokások elsajátítását nagyban megkönnyíti, ha a küldetés során te is támogatod a gyermeked. Általában elég, ha csak finoman utalsz a gömböcökre a gyakorlásra alkalmas helyzetben. Mint látni fogod, a Mesék szárnyán, a Tünedező tigris és a Szertelen szöszmöszök gyakorlatok esetében a szülői megerősítésnek kiemelt szerep juthat.

2. A küldetések általában tartalmaznak valamilyen varázsigét/mozgásos megerősítést, ami által a gyermek bűbájos módon segíti a gömböcöket. Érdemes ezt neked is megjegyezni, hogy ezáltal is segíthesd gyermeked.

3. A gyakorlatot követően a „mágikus lapon” is erősítsétek meg a tevékenységet: színezzetek ki egy, az adott küldetéshez tartozó ábrát. Amikor valamennyi ábrát kiszíneztétek, és végrehajtottátok a „kalandzáró varázslatot”, a küldetés sikeresen véget ért.

 4. A gyakorlatok játékos kihívásai megkönnyítik a látásromlás megelőzését szolgáló szokások elsajátítását, de fontos, hogy részedről is érkezzen bőven pozitív szóbeli megerősítés, azaz dicséret gyermeked felé. Ezen kívül beszélgethettek arról, milyen nagy örömet szereztek majd Gömböcfalva lakóinak, a sikeres küldetés végén pedig akár egy kis ünnepséget is rendezhettek.

Extra tipp: ha kinyomtatjátok a karakterkártyákat, és kivágjátok a rajtuk található figurákat, akár el is játszhatjátok a gömböcök történetét.

A küldetések háttere

Küldetéseink látásszakértők életmódbeli ajánlásai alapján készültek. Ez a négy fő ajánlás a következő:

  • Naponta legalább két órát töltsünk szabadtéren a napfény pozitív hatása miatt.

  • Kötelezettségeinken túl (pl. iskola, tanulás, munka) a szabadidőnkben napi két óránál többet ne nézzünk aktívan közelre (pl. telefonra, könyvre, stb.).

  • A közelre tekintést igénylő tevékenységek közben kb. 20 percenként nézzünk legalább 20 mp-ig 20 méternél távolabbra.

  • „Könyök-szabály”: általában semmit ne nézzünk közelebbről, mint a vállunk és a könyökünk közötti távolság.

 

Az oldal tetejére